larisa365.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: “Βάλτε επιτέλους τέλος στο μαρτύριο των σεισμόπληκτων”

Κοινοποποίηση

Εκατόν πενήντα οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους από τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου 2021 στην περιοχή της Λάρισας, παραμένουν ακόμα σε κοντέινερ. Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές, ζητώντας από την κυβέρνηση την λήψη μέτρων τόσο για την οριστική αποκατάσταση τους.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του κ. Τσιαπλές σημειώνει τα εξής:  

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 και το μαρτύριο των σεισμόπληκτων σε πολλά χωριά των Νομών Λάρισας και Τρικάλων, συνεχίζεται και απ’ ότι φαίνεται θα είναι μακρύ.  

Όσο κρατούσαν τα φώτα της δημοσιότητας, πήγαιναν και έρχονταν στελέχη της κυβέρνησης, της περιφέρειας, των δήμων, με τις ατέλειωτες δηλώσεις και φωτογραφίες δίπλα σε δωρεές, μαζί και οι υποσχέσεις τους για γρήγορη αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.

Όμως 3 χρόνια μετά, 150 οικογένειες παραμένουν στα μικροσκοπικά κοντέινερ, σε συνθήκες καύσωνα ή ψύχους και άλλοι σε επικίνδυνα σπίτια.  

Συνεχίζουν να υπάρχουν ενστάσεις σεισμόπληκτων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπου μια σειρά επικίνδυνα σπίτια χαρακτηρίστηκαν «πράσινα».

Αρκετές οικογένειες αποκλείστηκαν από το επίδομα των 600 ευρώ, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες με την καταβολή μέρους του επιδόματος των 1.200 έως 6.000 ευρώ για οικοσκευή και επισκευές, όπως και σε δεκάδες επαγγελματίες για ζημιές στην επαγγελματική στέγη τους.

 Η κατεδάφιση των «κόκκινων» κατοικιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σε μια σειρά χωριά και οι άδειες για ανέγερση νέας κατοικίας είναι ελάχιστες.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι τα καινούργια σπίτια θα χτίζονταν με την κάλυψη του 80% του κόστους από το κράτος και το υπόλοιπο από άτοκο δάνειο. Ταυτόχρονα, οριζόταν ως αποζημίωση το ποσό των 1.000 ευρώ/τ.μ., ενώ μετά από πολλούς μήνες δόθηκε μια προκαταβολή έως 14.000 ευρώ για τα «κόκκινα» και έως 8.000 για τα «κίτρινα».

Με τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, τα 1.000 ευρώ δεν επαρκούν αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των σεισμόπληκτων, χρειάζονται περίπου 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι τράπεζες στις οποίες έχουν αποταθεί για να πάρουν δάνειο δεν αναγνωρίζουν τα άτοκα δάνεια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θέτουν αυστηρά κριτήρια (ηλικιακά, εισοδηματικά) αποκλείοντας πολλούς από αυτούς.

Εκτός από το δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι, που κατασκευάστηκε από τεχνική εταιρεία, όχι από ευαισθησία προς τους σεισμόπληκτους, αλλά σαν «ανταπόδοση» στα πάμπολλα μεγάλα δημόσια έργα που παίρνει, σε πολλά άλλα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, με πιο χαρακτηριστικό το ακατάλληλο δημοτικό σχολείο της Φαλάνης, για το οποίο δεν έχουν κάνει τίποτα.

Με ευθύνη της περιφέρειας, γέφυρες, όπως αυτήν που ένωνε Μεσοχώρι-Βλαχογιάννη και άλλες, δρόμοι, που έπαθαν ζημιές, δεν προχωράει η κατασκευή ή επισκευή τους.

Οι σεισμόπληκτοι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι μικροί επαγγελματίες, πέρα από τις συνέπειες του σεισμού, μετά τη δεκαετή καπιταλιστική οικονομική κρίση, την έκρηξη της ακρίβειας, βιώνουν και πρόσθετα μεγάλα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα στις αγροτικές καλλιέργειές τους, που τους έχουν  φέρει σε τραγικά αδιέξοδα. 

Αυτή η άθλια κατάσταση που βιώνουν, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Απαιτείται άμεσα:

  • Καταβολή σε όλους τους πληγέντες αποζημιώσεων για το 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την επισκευή – ανακατασκευή τους. Το ίδιο για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων, με κοινωνικά κριτήρια. Μηδενισμό χρεών από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος.
  • Αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν.
  • Άμεση ολοκλήρωση της κατεδάφισης των «κόκκινων» οικημάτων, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση και γρήγορη έκδοση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή των νέων σπιτιών με κρατική χρηματοδότηση, ώστε να γίνει η μεταστέγασή τους από τα ακατάλληλα κοντέινερ. Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων.
  • Άμεση και πλήρη επισκευή όσων σχολείων έχουν ζημιές. Γρήγορη κατασκευή νέων σχολείων στη Φαλάνη και όπου αλλού κρίθηκαν ακατάλληλα. 
  • Να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή ή επισκευή των γεφυρών, όπως αυτήν που ένωνε Μεσοχώρι-Βλαχογιάννη και άλλες, οι δρόμοι, που έπαθαν ζημιές σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές.
  • Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό μηχανικών της ΓΔΑΕΦ Καταστροφών και της Πολεοδομίας, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων όλων των δήμων και πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης.
  • Γρήγορη ολοκλήρωση της καταβολής του 100% της αποζημίωση στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές από καιρικά φαινόμενα. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η 1η Στρατιά τιμά τον Άγιο Γεώργιο – Έκθεση με οπλικά συστήματα για το κοινό

Σε διεθνή έκθεση τροφίμων στο Ντουμπάι το Επιμελητήριο Λάρισας

Λάρισα: Οι αγρότες απέκλεισαν το Τελωνείο με τρακτέρ και μπάλες άχυρο